Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ziekenhuis St. Jansdal kiest voor Thuishemodialyse

Ziekenhuis St Jansdal en Eurocept Homecare introduceren een nieuw zorgconcept voor thuisdialyse in Nederland. Het biedt mensen met nierfalen de kans om zichzelf met een handzame hemodialysemachine – de Physidia S3 – thuis te dialyseren zonder dat er aanpassingen in huis nodig zijn. Zij hoeven dan niet meer naar het ziekenhuis en kunnen naar behoefte specialistisch verpleegkundige zorg thuis krijgen.

Het doel van thuisdialyse is om de kwaliteit van leven van mensen met een nierziekte zo lang mogelijk optimaal te behouden. Patiënten hoeven minder te reizen en bepalen zelf wanneer ze thuis willen dialyseren. Ook kan met thuisdialyse het zorgproces slimmer en efficiënter georganiseerd worden. Dit innovatieve concept voor thuisdialyse is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Patiënten die, in overleg met de nefroloog, in aanmerking komen voor thuisdialyse, starten eerst met een training hoe zij zichzelf kunnen dialyseren. De nefroloog blijft eindverantwoordelijk voor de behandeling en de patiënten blijven bij hun eigen nefroloog onder behandeling.

In april 2022 start de eerste patiënt uit het St Jansdal hiermee. In een speciaal hiervoor ingerichte huiskamer in Ziekenhuis St Jansdal, locatie Lelystad, leren zij omgaan met de Physidia S3. Dit is een compacte innovatieve hemodialysemachine die eenvoudig te bedienen is.

ZiekenhuisSTJansdal

Behandelingen en technieken

Eurocept Homecare behandelt nierziekten met dialyse. Patiënten kunnen ervoor kiezen om thuis of in een hub deze zorg te ontvangen. Lees hiernaast meer over deze behandelingen en de bijbehorende technieken.